En enkel regel – som kan få stora konsekvenser i projektet

En helg i början av år 2016 tillbringade jag ett dygn på ett hotellrum med komikerna Lasse Karlsson och Tobias Persson. De var inhyrda som kreativa experter för att hjälpa mig att utveckla innehållet till min nya föreläsningsshow. Vi började med en regel…

Regeln var att ingen skulle vifta bort någons idé som oanvändbar utan att vi först givit den luft under vingarna. Syftet var att åstadkomma ett bejakande klimat där man blev hörd och respekterad, men också för att även ett lättviktigt förslag kunde ha något djuplodande i sig tre-fyra associationsbanor längre bort.

Det där levde vi verkligen upp till.

Det händer något i ett sådant arbetsklimat. Jag kände mig lyssnad till. Normalt när man sitter några stycken och pratar gäller det att vara rapp i käften och snabbt komma till en vass poäng, annars zoomar folk ut.

Nu kunde jag uttrycka sådant som inte var helt färdigformulerat. Tobias och Lasse avbröt mig inte, utan lät mig få lägga ut texten och utveckla mitt resonemang. När jag var klar bidrog de med ved till brasan, och tvärtom.

Jag har sällan umgåtts i ett mer kreativt och roligt sammanhang. Inga konflikter eller hängande huvuden, bara smittande skratt och uppmuntrande kommentarer, mixade med fräscha uppslag som fick flyga fritt för en stund och sedan landade på papper, och därefter fortsatt givande konversation. Jag såg oss som pärldykare. Med tanke på hur upplyftande det här var, vill jag uppmuntra fler till att implementera samma regel i arbetsgruppen eller i projektet. Testa!

Av Olof Röhlander, mental styrketränare och föreläsare på Nolia Arbetsglädje den 21 mars.

Fakta

Olof Röhlander är inspiratör, författare och mental tränare. Han blev 2015 vald till Årets talare (Talarforum) och har skrivit flera böcker. Han är just nu aktuell med boken "Konsten att njuta av livet".

Olof Röhlander är 41 år, bor i Stockholm, är uppvuxen i Matfors och har en bakgrund som elitspelare i bordtennis. Hemsida: www.olofrohlander.se